SNO och länsstyrelserna kvalitetssäkrar
Vissa typer av rovdjursobservationer har högre prioritet för värdering och kvalitetssäkring i fält av Länsstyrelsen (Sverige) eller Statens Naturoppsyn (SNO, Norge). Detta gäller främst observationer av
· ungar eller hona med ungar
· varg utanför känt utbredningsområde
· döda rovdjur
SNO ansvarar för uppföljning och kvalitetssäkring av rovdjursobservationer i Norge. En områdesvis översikt över SNO-personal hittar du här.
Länsstyrelserna ansvarar för uppföljning och kvalitetssäkring av rovdjursobservationer i Sverige. Du hittar mer information på respektive länsstyrelses hemsida. Länsstyrelserna hittar du här.
Fokus på föryngringar
Inventeringen av stora rovdjur i Skandinavien är i stor grad baserad på registrering av observationer som visar på att föryngring skett (unge/ungar). Dessa observationer har därför hög prioritet för kvalitetssäkring i fält av SNO och länsstyrelserna. Andra observationer, till exempel spår- eller synobservationer av enstaka vuxna djur i områden där arten är vanligt förekommande, följs normalt inte upp eller kvalitetssäkras av SNO eller länsstyrelserna. Observationerna har ändå stort värde eftersom de ökar kunskapen om arternas förekomst och utbredning i Skandinavien. Allmänheten uppmanas därför använda Skandobs för att rapportera observationer av stora rovdjur.
Rapportören bestämmer
Rapportören bestämmer själv vad som ska rapporteras och äger själv sina observationer. Det är bara rapportören som kan radera sina observationer från Skandobs. En rapporterad observation ska ses som en rapport till Rovdata och Länsstyrelsen. När observationen är verifierad av SNO eller Länsstyrelsen ingår den i officiell statistik och kan inte längre ändras eller raderas av rapportören.
SNO/Länsstyrelsen anger resultat av kvalitetssäkring
Observationer som kvalitetssäkras av SNO/Länsstyrelsen får en kvalitetssäkringsstatus som visas i observationslistan. Observationer som är kvalitetssäkrade av SNO/Länsstyrelsen läggs också in i databasen Rovbase som är primärdatabas för nationella inventeringsdata i Norge och Sverige. Observationer som inte kvalitetssäkras av SNO/Länsstyrelsen läggs inte in i Rovbase.
Ange så mycket detaljer som möjligt
Eftersom en observation ska kunna kvalitetssäkras och användas i andra sammanhang är det viktigt att observationerna är så detaljerade och bra dokumenterade som möjligt. Helst med bilder eller annan kompletterande information. Observationerna i Skandobs ska vara primärdata. Det vill säga enskilda observationer av en eller flera individer vid ett tillfälle på en plats.
Observationerna är tillgängliga för alla
Skandobs blir vad rapportörerna gör det till. Syftet är att göra det enkelt att för så många som möjligt rapportera sina observationer och på så sätt öka öka rapporteringen av stora rovdjur i Skandinavien. Observationerna som läggs in här är tillgängliga på webben för alla som använder tjänsten.
Databasen kommer alltid att vara heterogen, något som gör att man aldrig kan förvänta sig att alla observationer ska finnas i databasen.
Hantering av känsliga uppgifter
Rovdata och Naturvårdsverket ansvarar för att känsliga uppgifter inte visas. Rovdata och Naturvårdsverket är offentliga institutioner som måste följa regelverket i offentlighetsloven (Norge) respektive Offentlighets- och sekretesslagen (Sverige). Det innebär att Norsk institutt for naturforskning (NINA, som systemadministratör, måste lämna ut uppgifter till andra användargrupper i samhället. Data förmedlas från Skandobs till Artskart , GBIF-portalen och Artportalen.
För känsliga data följer Rovdata riktlinjerna för hantering av känsliga data som Direktoratet for naturforvaltning (DN) har tagit fram. Konkret betyder det att upplysningar om lyor eller upplysningar som kan leda till närkontakt med arterna inte visas för andra än rapportören som lagt in observationen, ansvariga hos SNO, länsstyrelserna, Rovdata och Naturvårdsverket. I vissa fall kommer känsliga uppgifter skyddas genom att fyndplatsen generaliseras till 5x5 km. Det gjøres oppmerksom på at det ikke er tilstrekkelig hjemmel til å skjerme observasjonstyper som ikke automatisk skjermes av systemet med hjemmel i offentlighetsloven § 24 (jfr. DNs retningslinjer). Det innebär att Rovdata och Naturvårdsverket, efter begäran, kan tillgängliggöra sådana uppgifter.
|